Dlaczego kakao jest zdrowe? Co warto wiedzieć o jego produkcji? Kto powinien po nie sięgać i dlaczego?
Skąd bierze się kakao?
Rośliną bez której nie moglibyśmy się rozkoszować smakiem kakao czy też czekolady, którego jest najważniejszym składnikiem, jest kakaowiec. Kakaowiec rośnie w Ameryce Środkowej i Południowej oraz wzdłuż Wybrzeża Kości Słoniowej i w części Azji. Najwięcej ziaren zbieranych jest z okolic okołorównikowych, które charakteryzują się sprzyjającym – gorącym i wilgotnym klimatem. Gdy nasiona dojrzewają nadają się do zbioru. Zbiór jest czasochłonny, ponieważ strąki często trzeba zbierać ręcznie z drzewa. Owoce kakaowca są rozcinane. Następnie ziarna kakaowe są wyjmowane Po wyjęciu nie mają wcale koloru, z którym są najbardziej kojarzone. W owocu znajduje się zwykle około 30 ziaren koloru białego. Ziarna są czyszczone i fermentowane przez około tydzień. Dzięki temu ziarno ma brązowy kolor i aromat. Po wysuszeniu kończy się pierwszy proces produkcyjny. W kolejnym kroku ziarna są palone, mielone oraz odtłuszczane. Aby uzyskać proszek, masa jest oddzielana od masła kakaowego. Masło kakaowe służy do produkcji wyrobów czekoladowych oraz produkcji kosmetyków.
Jakie walory zdrowotne ma kakao?
Czysty proszek kakaowy jest bardzo zdrowy, ponieważ zgodnie z nazwą, zawiera w 100 % składnik o którym mowa. Niesłodzony proszek kakaowy zawiera dużą ilość białka (ok 23g/100g), magnez (432mg/100g) oraz miedź (4,4mg/100g). Ponieważ te składniki są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, mięśni i kości, kakao może być ich istotnym źródłem w naszej codziennej diecie. Kakao ma również działanie obniżające ciśnienie krwi. A to za sprawą polifenoli. Wykazują one również pozytywny wpływ na naszą koncentrację a także pamięć. Ponadto, czyste kakao zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. przeciwdziałają chorobie wieńcowej serca. Jest również źródłem żelaza, wapnia, fosforu, cynku i potasu. Znajdziemy w nim również witaminy A, E i C. Zawiera w składzie przeciwutleniacze. Chronią one nasz organizm przed czynnikami chorobotwórczymi i zwalczają wolne rodniki.
W składzie kakao znajdziemy również kofeinę oraz teobrominę. Są to substancje, które dodają nam energii.
Jednak pamiętajmy, żeby zachować czujność dokonując wyborów w sklepie. Niektóre warianty dostępne na rynku zawierają znaczną ilość cukru a czasem i innych dodatków.