Polacy w ostatnich latach przekonali się do zalet, jakie niesie ze sobą profesjonalny catering dietetyczny. Sprawdź, dlaczego catering dietetyczny w wielu domach zastąpił tradycyjne metody żywienia!
Catering dietetyczny, czyli chęć zmiany i strata wagi
Obecnie znacznie mniej czasu spędzamy w kuchni. O ile dla wielu osób gotowanie może stanowić prawdziwą przyjemność, o tyle osoby pracujące każdego dnia po kilkanaście godzin dziennie w korporacjach nie zawsze mają szansę i możliwość zjedzenia ciepłego posiłku. Nie każdemu też odpowiada tradycyjna, polska kuchnia, tak tłusta i ciężka. To właśnie z myślą o wszystkich, którzy jedząc chcą zarazem schudnąć – powstał catering dietetyczny. Kilka lat temu pojęcie to uznawane było za fanaberię godną jedynie osób z pierwszych stron gazet, dzisiaj coraz chętniej z cateringu korzystają zapracowani ludzie zarówno z mniejszych jak i większych miast. Staliśmy się wybredni i wygodni, a ponoć jeśli karmi nas ktoś inny, niż my sami – wszystko o wiele lepiej smakuje.
Dlaczego Polacy rezygnują ze schabowego na rzecz cateringu dietetycznego?
Żeby było jasne, catering dietetyczny nie demonizuje polskiej kuchni. Pomaga jedynie pokazać alternatywę, dzięki której klient widzi, że można jeść smacznie, a przy tym nie przybierać gwałtownie na wadze. Kolejna sprawa to fakt, że catering dietetyczny oferuje wiele typowych, polskich dań w formie ulepszonej, bez ciężkostrawnych produktów, a przez to łatwiej przyswajalnych przez delikatniejsze żołądki. Dlatego więc z tego nie korzystać? Zalet cateringu dietetycznego jest wiele, wystarczy wymienić, że:
- nie musimy gotować w domu, posiłek jest nam dostarczany pod same drzwi nie tylko w miejscu zamieszkania, ale również w pracy
- oferta menu firm cateringowych jest często zaskakująca i pozwala odkryć takie smaki, o których do tej pory nawet nam się nie śniło
- otrzymujemy zazwyczaj przy jednej dostawie trzy posiłki do rozdysponowania w ciągu dnia – śniadanie, obiad, kolacja, często do tego dochodzi smaczny shake na rozpoczęcie dnia oraz specjalny deser
- porcje oferowane przez firmy prowadzące catering dietetyczny są na tyle spore, by zaspokoić głód w ciągu całego pracowitego dnia
Czy catering dietetyczny opłaca się pod kątem finansowym?
Zdania na ten temat są podzielone podobnie tak jak różnorodne są ceny za catering dietetyczny. W skali miesiąca koszt wynieść może nawet 2000 złotych, ale mówimy o przypadkach firm o uznanej renomie, sławie i silnie wypromowanych w sieci oraz środkach masowego przekazu. Nawet, jeśli zdecydujemy się na catering za 900 zł miesięcznie na osobę, to czteroosobowa rodzina zapłaci około 3200 zł. Jest to spory wydatek dla rodziny wychowującej kilkoro dzieci. Nie dziwi więc fakt, że na catering dietetyczny decydują się najczęściej single oraz osoby żyjące samotnie, na tyle zapracowane, że unikające kontaktu z codziennym gotowaniem, co oczywiście można zrozumieć. Jedno jest pewne – dobrze, że istnieje taka alternatywa. W końcu nie każdy z nas urodził się z talentem do gotowania, a catering dietetyczny jest w stanie uratować każde spotkanie towarzyskie.