białe wino

Białe wino

Białe wino ma rzesze zwolenników z uwagi na swój zapach i smak. Białe wina wytwarzane są białych szczepów winogron, popularnych w wielu krajach i kulturach. Wino białe ma wiele odmian, oferuje niezapomniany smak i aromat. Ma również właściwości zdrowotne. Białe wino może być wytwarzane z wielu szczepów winogron, w tym Chardonnay, Sauvignon Blanc czy też Riesling. Białe wina mogą być delikatne, owocowe, słodkie…Do czego możemy je podawać?

Białe wino  – do czego pasuje?

Białe wino możemy podawać jako aperitif na przyjęciach czy spotkaniach towarzyskich. Wino pasuje do makaronów, delikatnych ryb, sałatek, ale również deserów. Może być podawane w towarzystwie owoców morza, w szczególności krewetek, kalmarów, małż. Białe wina są również dobrym uzupełnieniem dań drobiowych. Nadają się one także do dań z makaronu, zup oraz gulaszów. Świetnie smakują z daniami warzywnymi, w tym takimi, a których królują szparagi i szpinak. Białe wina są również idealnym dopełnieniem deserów – lodów, kremów, ciast i owoców.

Białe wina z kolekcji The Wine House

The Wine House to sklep z winami w Warszawie, który oferuje różne rodzaje win, w tym białe wina.

Poznaj kilka win białych dostępnych w ofercie The Wine House:

Chablis 1er Cru Fourchaume AOC – jest to wino pochodzące z jednej z najstarszych winnic w Burgundii, które produkują Chablis. Jest to bardzo mineralne wino, w którym przeważają aromaty cytrusowe, białych kwiatów, masła oraz wanilii

Domaine les Salices Chardonnay – wino francuskie, produkowane z białych winogron pochodzących z Burgundii. Posiada charakterystyczny aromat żółtych owoców, cytrusów, ale również nut mineralnych i maślanych

ViVia Maremma Toscana DOC – wino włoskie, zbierane z rdzennych winnic na wybrzeżu Toskanii. Ma kolor słomkowożółty z odcieniami jasnozielonymi. Znajdziemy w nim aromaty dojrzałych owoców, w szczególności gruszek i jabłek oraz nuty kwiatowe – lawendy i rumianku

Batar Toscana Bianco IGT MAGNUM – wino włoskie, znajdziemy w nim  wachlarz aromatów obejmujących miętę, jaśmin, gruszkę, ale również orzech laskowy, wanilię. Idealnie dopełni danie z przegrzebków oraz tłustszych owoców morza.